VPS

A személyes tárhelyem a Dotrollnál van, és alapvetően elégedett vagyok velük, mindent nagyon kényelmesen lehet náluk intézni, bár az utóbbi években az erős gazdaságunknak köszönhetően az ő áraik is elkezdtek az egekbe szökni.

Elvileg kezdéshez megfelelne nekem ez is, de a tervben lévő csevegéshez és hanghíváshoz már érdemes bevezetne az úgynevezett websocket technológiát, mert ennek a segítségével lehet azonnal értesítést küldeni a résztvevőknek, ha új esemény történik. Ehhez a hagyományos 443-as, https port mellé nyitni kell még egyet, ami a normál tárhelyen nem oldható meg, vagy legalábbis nem egyszerűen.

Emellett a projektmenedzsmentnél lehetőség van fájlok feltöltésére, ami csak korlátozottan és drágán áll rendelkezésünkre ezeknél a csomagoknál, mivel nem igazán erre lettek kitalálva.

A fizikai szerverek üzemeltetése ilyen kis méretben nem gazdaságos, emiatt elkezdtem nézelődni a piacon a virtuális szerverszolgáltatók háza táján. Pár estényi kattintgatás, dokumentációolvasás után akadtam az atw.hu VPS oldalára, ahol nem csak az fogott meg, hogy nagyon barátságosak az áraik, hanem egyrészt van lehetőség náluk saját operációs rendszer telepítését kérni, másrészt egy csúszkákkal ellátott panelen be lehet állítani mindent az igényeink szerint.

Gyorsan be is regisztráltam, és kiderült, hogy a lehetőségeket még sokkal részletesebben, akár megabájtonként meg lehet adni, mint a weboldalon. Itt Intel helyett egy drágább, de sokkal gyorsabb (virtuális) AMD processzort választottam, igaz, csak egy maggal, de szerintem ez sokáig elég lesz. Eredetileg 512 megabájt memóriát terveztem, de 820 lett a vége, mert így jött ki optimálisan.

Új VPS beállítása

A tárhelynél sokat gondolkodtam, és végül úgy döntöttem, hogy elég lesz a minimális 5GB SSD a rendszernek, mellé 15GB HDD-t teszek, ez utóbbit pedig nagyon könnyen lehet bővíteni tíz terabájtig, valamint lehet hozzáadni új tároló bütyköket, azaz további plusz tíz terabájtokat.

A következő részben megnézzük, milyen operációs rendszert választottam.

Copyright helyett: És a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek azokkal. ÁSZFAdatkezelés