Operációs rendszer

Abban biztos voltam, hogy valamilyen Linux/UNIX lesz a befutó – nem azért, mintha a Windows ilyen feladatra nem lenne alkalmas, de ez egyrészt pénzbe kerül, valamint kevesebb tapasztalatom van az üzemeltetésével kapcsolatban. Szoftveres szempontból egyébként a Microsoft terméke nem lenne problémás, mert, mint azt az első blogbejegyzésben már kiemeltem, a kompatibilitás rendkívül fontos számomra, a fejlesztés is részben az ablakos operációs rendszeren folyik.

Már régóta nagyon tetszik a UNIX rendszerekben alkalmazott gondolkodásmód, miszerint feladatainkat a sok kis egyszerű komponens segítségével végezhetjük el. A dokumentáció nagyon jónak mondható, és szinte bármilyen szoftvert egyszerűen telepíthetünk a különböző csomagkezelőknek hála.

Linux

Számomra a Linux a Debiannál kezdődik, a nevével legalábbis már a kilencvenes években megismerkedtem, ráadásul támogatottságban az elsők között van. Aztán, ahogy teltek az évek-évtizedek, a szoftvereknél tapasztalható elhájasodás szépen lassan ezt a rendszert is kezdi megviselni. Egy alap telepítés nem jön ki egy gigabájt alatt, és akkor még érdemi munkát nem is végeztünk benne. Előnye viszont, hogy a legtöbb internetes leírásban ezzel a rendszerrel foglalkoznak, így bármilyen bonyolultabb feladatot viszonylag könnyű elvégezni benne.

Az egyik legmegosztóbb része sok mai Linux terjesztésnek a systemd, ami a rendszer indításáért és az alapszolgáltatásokért felelős. Mivel szerintem – és sokan mások szerint is – szembemegy a UNIX felfogással, ezért a volt cégemnél áttértünk a Devuan nevű rendszerre, ami a Debian rokona, de könnyebben választható benne, hogyan induljon el a linuxunk.

Mivel az én ízlésemnek még a Devuan is egy túl nagy rendszer, elgondolkodtam még az OpenWRT telepítésén is. Igaz, ezt nem feltétlenül szerverekre találták ki, hanem routerre teszik hozzáértő felhasználók, mivel Linux alapú, ezért végülis minden elérhető rá, amit csak szeretnénk.

Az OpenWRT az általam ismert Linuxok csúcsa, legalábbis az én világlátásom szerint. Mivel a routerek jellemzően nagyon kevés erőforrással rendelkeznek, a készítők kénytelenek jól és hatékonyan programozni. A rendszer lelkének számító musl libc mérete például töredéke a nagy disztribúciókban található GNU libc-nek, tudásban pedig nem nagyon marad el attól, legalábbis a szoftverek nagy része megelégszik vele.

A rendszernek nagyon kicsik az igényei, az alap memóriaigénye 6-8 megabájt, míg tárhelyben is akár ennyiből ki lehet jönni. Természetesen, ha egyéb szoftvereket telepítünk, ez jóval több lesz, viszont egy átlagos Linuxhoz képest megtakarítottunk egy gigabájt tárhelyet, amire jóval fontosabb adatokat is tudunk másolni.

Sajnos az OpenWRT már csak azután jutott eszembe mint lehetőség, hogy az OpenBSD-t feltelepítettem a virtuális gépre, így talán majd egy következő szolgáltatás alapját fogja képezni.

OpenBSD

Az OpenBSD egy nyílt forráskódú, UNIX-szerű rendszer, aminek készítésénél a fő szempont a biztonság. Fejlesztői híresek arról, hogy sokszor ők vezetnek be először olyan technológiákat, amivel a különböző támadások ellen védik magukat és a felhasználóikat. Nagyon komolyan veszik a programkódok felülvizsgálatát, valamint ők is törekednek arra, hogy az alaprendszer a lehető legkisebb maradjon.

Bár maga az OpenBSD már régóta foglalkoztat, komolyabban használni csak most kezdtem el. Rendkívül pozitív számomra, hogy a beállításokat az alapprogramokban hasonlóan kell elvégezni, van egy bizonyos logika, ami alapján olyan, mintha mondatokban beszélnénk a számítógéphez, hogy mit szeretnénk tőle kérni.

Ennek van természetesen hátránya is, mert ha különös elképzeléseink vannak, azokhoz segítséget nehezebben tudunk találni. Jómagam is így jártam, a levelezés beállítása tűnt a legnehezebbnek (bár ez amúgy sem egy egyszerű feladat), jópárszor neki kellett futni, mire használható formába sikerült önteni.

Érdekessége az OpenBSD-nek, hogy az alap parancsokhoz nem érhető el rövidített súgó, ha --help kapcsolóval hívjuk meg azokat, emiatt kénytelenek vagyunk az egyébként rendkívül jó (online) kézikönyvet igénybe venni, ha valaminek utána szeretnénk járni.

Összességében egyelőre úgy tűnik, jó választás volt ez a rendszer, a különböző szolgáltatásainak beállításairól további bejegyzéseket tervezek.

Copyright helyett: És a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek azokkal. ÁSZFAdatkezelés